Clubgeschiedenis

De geschiedenis van N.T.V.V. in vogelvlucht….

Reeds in 1928 werd aan de buitendijken van Nieuwe Tonge het voetbalspel beoefend. Al snel was er sprake van een “club” en er werd enthousiast deel genomen aan de Flakkeese competitie. In deze vooroorlogse competitie werd tenminste éénmaal het kampioenschap behaald. Na de oorlog werd N.T.V.V. officieel opgericht op 10 april 1951. De vereniging groeide snel, maar de watersnoodramp in februari 1953 brak af wat was opgebouwd, Pas in 1956 was het veld weer beschikbaar voor thuiswedstrijden. Het ledental was als gevolg van de ramp dramatisch teruggelopen en ook financieel zag het er (nog) slecht uit voor de toekomst.

Langzaam maar zeker kroop N.T. V. V. uit een diep dal. In 1965 kon het eerste kampioenschap sinds de oprichting worden begroet. Helaas degradeerde N.T.V.V. het jaar daarna, maar in 1968 werd N.T.V.V. wederom kampioen in de derde klasse van de
Rotterdamsche Voetbalbond (R.V.B.) Dat kunststukje werd in 1970 herhaald, zodat N.T.V.V. in 5 jaar tijd van de laagste naar de hoogste klasse van de R.V.B promoveerde. In 1978 verhuisde N.T.V.V. naar de Kopernis. De Kopernis is de door de leden van N.T.V.V. zelf opgebouwde sportaccomodatie en derhalve nog steeds de trots van de vereniging.

Bij een nieuw sportcomplex horen nu eenmaal ook sportieve successen. N.T.V.V. wist die combinatie te maken door in datzelfde jaar te promoveren naar de vierde klasse van de K.N.V.B. Het sportieve succes kon niet op, want N.T.V.V. werd in 1982 kampioen in diezelfde klasse en promoveerde. Tot 1985 speelde N.T.V.V. in de derde klasse K.N.V.B.

Na deze succesvolle periode zette zich het sportieve verval in. Twee jaar achtereen werd een seizoen afgesloten met degradatie.

Een (onverwachte) promotie naar de vierde klasse K.N.V.B. werd door een vernieuwd N. T. V. V. in 1987 afgedwongen via een succesvolle nacompetitie. Dat jaar werd eveneens beslag gelegd op de R.V.B.-beker. In 1991 volgde dan weer een degradatie, maar het jaar erop werd N.T.V.V. met overmacht kampioen en bekerwinnaar. Daarnaast wist N.T.V.V. de “GOUDEN PLAK”, het algeheel zaterdagkampioenschap van de R.V.B., te veroveren. Helaas miste N.T.V.V. door een ongelukkige samenloop van omstandigheden de eindronde om het algeheel afdelingskampioenschap van Nederland.

Na twee seizoenen in de vierde klasse K.N.V.B. te hebben overleefd, degradeerde N.T.V.V. in 1994 wederom naar de R.V.B. Sindsdien kwam N.T.V.V. uit in de Hoxsofdklasse R.V.B.

In 1996 kon N.T.V.V. dan toch weer een kampioenschap vieren. Nadat het eerste elftal zich het gehele jaar aan kop van de rangschikking had genesteld, werd eerst de promotie en daarna
het kampioenschap bejubeld. Door het opgaan van de Rotterdamsche Voetbalbond (R.V.B.) in de Koninklijke Nederlandsche Voetbal Bond (KoN.V.B.), kwam N.T.V.V. in 1997 uit in de derde klasse K.N.V.B. Er deed zich in 1996 nog een geheel uniek en éénmalig gebeuren voor. N.T.V.V. wist na een uiterst spannende en voortreffelijk gespeelde wedstrijd beslag te leggen op de allerlaatse, door de R.V.B, uitgereikte, “Gouden Plak”. Bovendien speelde het óók nog op de finaledag voor De Ons Eiland-Cup. Het seizoen 1995-1996 was recentelijk het meest succesvolle seizoen voor N.T.V.V.
In 1996 eindigde NTVV in de derde klasse op de 5e plaats met 31 punten. Het tweede elftal werd kampioen. De sponsorcommissie deed zijn intrede binnen de vereniging. In 1997 plaatste het 1e elftal zich dit seizoen op de achtste plaats. Bij de Amstelcup bracht men het tot aan een duel tegen Hoofdklasser Spijkenisse. Om de Ons Eiland Cup werd er in de finale gewonnen van Stellendam. In 1998 werd het seizoen bijzonder goed afgewerkt. NTVV werd kampioen in de 3e klasse met een voorsprong van veertien punten op de nummer twee en werd er opnieuw de Ons Eiland Cup gewonnen. Door de Stichting “Vrienden van NTVV werden er wedstrijden georganiseerd tegen het Nederlands Politie Elftal en tegen betaald voetbalclub TOP-Oss. In 1999 begon het eerste seizoen in de 2e klasse zeer goed. NTVV werd winnaar van de eerste periode maar na deze periode ging het minder maar de plaats in de 2e klasse werd gemakkelijk behouden. Voor de derde maal werd de Ons Eiland Cup titel gehaald. Het jaar 2000 is voor NTVV het meest interessant geworden uit de geschiedenis. De vereniging bestond 50 jaar en organiseerde zeer veel activiteiten. Ook de verbouwing van het clubgebouw werd aanzienlijk toegepast. In voetballend opzicht was het voor het 1e elftal een bijzonder seizoen. Het team eindigde in de 2e klasse als 2e en speelde tegen Stellendam de beslissingswedstrijd op het terrein van Melissant. Door de overwinning kwam NTVV in de 1e klasse, helaas duurde dit maar één seizoen want in 2001 moest er in de nacompetitie tegen HVO gespeeld worden om zich in de 1e klasse te handhaven maar die wedstrijd werd bij Strijen met 1-0 verloren. De volgende kompetitie 2002/2003 zag NTVV zich in de 2e klasse kans te handhaven door drie wedstrijden voor het einde van de competitie voldoende punten te hebben behaald.

Na alle jaren vol ups en downs, zoals iedere vereniging die ondervindt, is N.T.V.V. uitgegroeid tot een respectabele tegenstander met een mooi sportcomplex, een gezellige kantine en altijd talentvolle voetballers, hoe goed of slecht het ook gaat! Zeker een vereniging om eens nader kennis mee te maken!